Syö hyvää syövästä huolimatta

04.01.2018

Viime kevään ja syksyn aikana olemme kiertäneet Pohjois-Savon alueella Syö hyvää syövästä huolimatta –luentojen merkeissä, jotka on järjestetty yhteistyössä Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen kanssa.

Syöpäsairaudet voivat tuoda mukanaan monenlaisia haasteita ravitsemukseen. Vakavan sairauden herättämät tunteet voivat heikentää ruokahalua ja syöpähoidot voivat tuoda tullessaan sivuvaikutuksena esimerkiksi pahoinvointia, makumuutoksia, ruokahaluttomuutta ja suun kuivumista ja kipua. Nämä seikat voivat vähentää syödyn ruoan määrää ja ravitsemus voi jäädä liian niukaksi. Syöpäkasvain myös lisää energiantarvetta. Ravitsemushoidon tärkein tavoite syöpäsairauksissa on ehkäistä ja hoitaa aliravitsemusta sekä ylläpitää hyvää elämänlaatua.

Pahoinvointiin voi auttaa esimerkiksi huoneen tuulettaminen ennen ateriaa, kylmien tai kevyiden ja miedon makuisten ruokien nauttiminen. Esimerkiksi leikkelelautanen, juustotarjotin hedelmien kera, kiisselit, jogurtit, puurot ja vellit voivat maistua. Ruokahaluttomuudesta kärsivän on hyvä syödä pieniä annoksia usein. Voit varata kotiin pientä naposteltavaa kuten pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, suolakeksejä, juusto- ja hedelmäpaloja yms. joita sinun on helppo nauttia pitkin päivää. Mikäli ruoka maistuu kehnosti ja paino on laskusuuntainen, on tärkeää lisätä energiansaantia. Tällöin siirrytään käyttämään energiapitoisempia elintarvikkeita, esimerkiksi täysrasvaisia maitotuotteita ja rikastetaan ruokaa esimerkiksi rasvalisillä. Apteekista saatavat täydennysravintovalmisteet ovat hyvä ja tärkeä apu turvaamaan riittävää energian saantia.

 Syömisen ongelmia on mahdollista ratkoa, kysy rohkeasti neuvoja hoitohenkilökunnalta. Lisätietoa syöpäpotilaan ravitsemukseen löydät Suomen syöpäpotilaat ry:n oppaasta .